Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   "Tuta absoluta" atacă Moldova

„Tuta absoluta” atacă Moldova

În situaţia în care Moldova a instituit carantină contra invaziei unei insecte care nu a mai fost întâlnită până acum în ţara noastră – Tuta absoluta, ce distruge legumele din familia solanaceelor, un expert american va acorda, în perioada 15-30 iulie, consultanţă gratuită fermierilor moldoveni în depăşirea acestei, dar şi altor probleme.

Bruce Williams este specialist în horticultură din SUA şi se află în Moldova pentru a acorda asistenţă pe bază de volutariat în cadrul Programului USAID „De la Fermier la Fermier”, implementat în ţara noastră de CNFA.

Tuta absoluta este un fluture care depune ouă pe frunzele, tulpina sau fructele plantelor, iar larvele acestuia se hrănesc cu învelişul verde al culturilor şi pot compromite în totalitate recolta. Insecta este rezistentă chiar şi la cele mai puternice preparate pentru protecţia plantelor, folosite actualmente de către fermieri.

Tuta absoluta este originară din America de Sud şi în ultimii ani se răspândeşte cu o viteză de 300-400 de km timp de un sezon agricol pe direcţia est şi a ajuns în Italia, Spania, Grecia, precum şi în unele state din nordul Africii.

Recent, reprezentanţii CNFA Moldova au fost informaţi de către experţii proiectului „Competitivitatea Agricolă şi Dezvoltarea Întreprinderilor” despre faptul că Tuta absoluta a făcut ravagii, anul trecut, în tomatele unor producători din împrejurimile oraşului Cahul, iar in acest an pare a se deplasa spre centrul ţării.

Până acum, producătorii moldoveni se mai confruntau şi cu o altă insectă asemănătoare, care face parte din aceeaşi familie, iar diferenţa constă în aceea că prima este o muscă, pe când Tuta absoluta este o molie şi produce daune mult mai mari.

În cadrul actualei vizite în Moldova, Bruce Williams, va pune mai multe capcane pe plantaţiile de legume din familia solanaceelor din diferite zone ale ţării noastre pentru a verifica prezenţa insectei şi, eventual, a acorda recomandări în combaterea acesteia. Expertul este familiar cu cele mai eficiente practici, inclusiv biologice, de luptă cu această insectă, cunoscute în lume.

Fermierii care suspectează prezenţa Tuta absoluta pe plantaţiile proprii, pot solicita consultaţii din partea expertului din SUA, inclusiv telefonic prin intermediul contactelor indicate mai jos.

* * *

Programul F2F oferă grupurilor de fermieri, cooperativelor şi întreprinderilor agricole posibilitatea de a beneficia de consultanţă americană gratuită pentru îmbunătăţirea performanţelor prin abordarea profesionistă a problemelor de ordin tehnic şi financiar. Asistenţa F2F se concentrează pe producerea şi prelucrarea fructelor, legumelor şi a laptelui. Pe lângă întreprinderile gazdă, în timpul aflării în Moldova, experţii americani acordă consultanţă gratuită şi altor fermieri care solicită asistenţă.

 

Pentru alte detalii: Nadejda MOCANU, coordonatorul Programului „De la Fermier la Fermier” (tel.: 022 240 311, 069 260 005, nmocanu@moldova.cnfa.org, www.cnfa.md)